Zeg niet zomaar ‘ja’ tegen een woning

Een woning kopen is een belangrijke beslissing met grote gevolgen voor uw financiën en voor uw persoonlijke leven. Neem daarom geen risico’s bij deze grote stap. Houd een slag om de arm in het koopcontract waar het gaat om financiering en verborgen gebreken.

Verborgen gebreken
Als de woning die u op het oog heeft slecht onderhouden is, zult u al snel te maken krijgen met hoge kosten voor noodzakelijke innovatie en verbetering. U kunt voor die kosten de verkoper niet aansprakelijk stellen, want u heeft als koper een onderzoeksplicht. U moet nagaan wat de staat van onderhoud is van het huis. Bij een oudere woning kan dat lastig zijn. In dat geval doet u er beter aan een bouwtechnisch rapport te laten maken. Maar nu de druk op de woningmarkt toeneemt, hebben veel mensen het gevoel dat ze snel ja moeten zeggen tegen de koop, omdat zij anders misschien achter het net vissen. Steeds vaker zijn aspirant kopers dan zelfs bereid het huis te kopen zonder eerst onderzoek te laten doen naar de verborgen gebreken.

Ontbindende voorwaarden
Een tweede kopersrisico is de financiering. U heeft misschien wel een indicatie van uw hypotheekbedrag en daarmee van de koopsom waarop u zich kunt richten. Maar u weet pas zeker dat u de woning kunt kopen als de bank u daadwerkelijk de benodigde hypotheek wil verstrekken. Moet u dan wachten met de koop tot het bouwkundig rapport binnen is en de financiering rond is? Nee, maar laat in het koopcontract wel ontbindende voorwaarden opnemen. De koop hoeft dan niet door te gaan als uit een bouwkundig rapport blijkt dat de kosten van achterstallig onderhoud te hoog oplopen of als u onverhoopt toch niet voldoende hypotheek kunt krijgen. Moet u afzien van de koop zonder dat er ontbindende voorwaarden in het koopcontract staan? Dan kunt u een aanzienlijke boete krijgen.

Informatie en advies
Laat u het hoofd niet op hol brengen als u op huizenjacht bent en vermijd onverantwoorde risico’s. Neem contact op met ons kantoor voor informatie en hypotheekadvies.

Door | 2016-11-14T11:26:35+00:00 1 september 2016|Verzekeringen|0 reacties